Öring & Röding

Island är mest känt för sitt laxfiske och för detta finns goda anledningar. Men ön i atlanten kan även ses som en av världens bästa destinationer med stationär öring – inte minst med tanke på fiskarnas storlek. Öringar som väger över 5 kg är ingen ovanlig syn. Lägg därtill det magiska isländska landskapet. Öringarna lever framför allt på småfisk och mygg. Hos flugfiskaren slår hjärtat snabbare när en stor öring närmar sig torrflugan… Utöver öring finns det även stora rödingbestånd i många fiskevatten. Rödingar är underbart vackra fiskar som kämpar hårdare än lika stora laxar. På Island blir rödingarna större än i Sverige och når lätt en vikt på flera kg.

Nedan beskrivs några av Islands bästa vattendrag för öring- och rödingfiske. Längs ner hittar du även några exempel på hur du kan kombinera fisket i dessa vatten.

Litla

Ån ligger i nordöstra Island ca 15 mil öster om staden Akureyri. Den här ån är än av Islands bästa fiskevatten för öring med en kvot på max 4 spön per dag. Chansen att stora rödingar nappar är också mycket god. Dessutom använder både havsöring och lax Litla till sina lekvandringar. Här slogs rekord när Islands största havsöring på 11,5 kg fångades!

Vattnet i Littlá kommer mestadels från underjordiska källor som delvis är varma. Det gör att ån är isfri även på vintern och fiskarnas föda påverkas också positivt. Littla rinner ut i floden Jokulsa som får sitt vatten från en glaciär. Just mynningen är en av de bästa fiskeplatserna. Det grumliga glaciärvattnet rinner ovanpå det klara vattnet från Littla och ger fiskarna konstant skydd. Övre delen av ån är ganska smal och lugn. Sedan följer några forsar och djupa pooler. I nedre delen blir ån bredare och erbjuder flugfiskaren många fina pooler.

Säsongen börjar även här i april, och fram till maj fiskar man stora öringar på mellan två och sex kilo. Ännu större fiskar fångas varje år. Mellan juni och augusti är den bästa tiden. Detta gäller inte bara öringsfisket utan det finns även rödingar som framförallt jagar efter spigg. När insekterna kläcks kan man se hur öringarna vakar och med små torrflugor överlistar du även de stora.

Vi rekommenderar vanliga enhandsspön i olika klasser beroende på flugorna du väljer. I flugasken ska det finnas spiggimitationer, myggor och dagssländor. Motsvarande nymfer ska självklart också följa med.

Vid ån finns det en stuga för upp till 18 fiskare. Som så ofta finns även här en stor badtunna utomhus.

Reykjadalsa

Ån Reykjadalsa ligger på norra Island ca 6 mil öster om Akureyri i södra Thingeyjarsysla-regionen och är en biflod till ån Laxá i Adaldalur. Fiskesträckan är totalt 35 km där maximalt 6 spön får fiska samtidigt. Öringfisket är mycket bra och gynnar verkligen dem som föredrar torrflugor. I den övre delen rinner vattnet snabbare med fler forsar än i den nedre delen. Där blir ån lite lugnare och krokigare med djupa pooler. Förutom i dessa pooler kan man enkelt vada på många ställen. På sin väg till mynningen i Laxá rinner Reykjadalsa genom två sjöar. Efter dessa sjöar blir öringarna mindre men är väldigt nyfikna på torrflugor. Förutom öring finns det även röding i och nära den första sjön.

Vanligtvis fiskar man med spön i klass 3-6. Som torrflugor rekommenderar vi klinkhammers, shuttlecocks, caddis, gnats, midges mm. Beprövade nymfer är caddis och myggor. Några små fiskimitationer och spiggar ska också finnas med i asken.

Övernattning sker i en nybyggd stuga med plats för upp till 8 pers i fyra dubbelrum med eget badrum och dusch. På kvällen kan du slappna av i badtunnan.

Svarta

Svarta kallas den övre delen av ån Huseyjarkvisl, dvs ovanför Reykjafoss-fallet vilket utgör en naturlig barriär för laxfiskarnas lekvandringar. Huseyjarkvisl är berömd för sitt fantastiska havsörings- och laxfiske. Mindre känt är att det även finns ett rikt bestånd av stationär öring. Under 2007 infördes nya fiskeregler; ”fly only” och ”catch & release” har ytterligare förbättrat fisket. I ån får maximalt 4-6 spön fiska per dag.

I den övre delen rinner Svarta genom en kanjon. Flugfiskare måste räkna att gå en del men blir belönade med ett sagolikt landskap och orörda pooler. Nedströms blir ån lite lugnare och krokigare. När insekterna kläcks kan man uppleva ett otroligt fiske med torrflugan. Annars är även nymfer väldigt effektiva. Rekommenderad utrustning är samma som till Reykjadalsa.

Stugan ligger precis intill ån med 3 dubbelrum och en badtunna som inbjuder till samtal om dagens upplevelser.

Brunná

Brunná i regionen Oxarfjordur är en glasklar å med röding, stationär öring och havsöring som ligger endast 20 min från Litla. Läget gör det möjligt att kombinera fisket i Brunna och Litla. I Brunna gäller ”fly only” och ”catch & release” med maximalt 3 spön per dag. Säsongen börjar 1:a april och slutar 10:e oktober. Brunna rinner genom ett vackert landskap och mynnar i ån Jokulsá där glasklart vatten blandas med grumligt glaciärvatten. Mynningen räknas som en av de bästa fiskeplatserna. Fiskesträckan är en hel mil så det finns gott om plats för de 3 flugfiskare som maximalt tillåts åt gången.

I april när säsongen börjar fiskas främst havsöring och stationär öring. Havsgående röding börjar sin lekvandring i mitten av juni. Brunná är en av Islands bästa vatten för dessa vackra fiskar. Under sommaren är rödingarna och stora öringar huvudmålet och det är dags att ta fram torrflugorna. I slutet av augusti tillkommer de första nystigna havsöringarna. Islänningarna säger att havsöringsfisket börjar när den första snön syns på fjälltopparna.

För övernattning finns en nybyggd stuga med plats för upp till 6 personer, på gångavstånd till ån.

Laxá

Laxá är en av de vackraste och mest produktiva öringsvatten som finns på Island. I ån lever ett oerhört rikt bestånd av stora öringar. Omgivningen skapar perfekta förutsättningar för att fiskarna ska bli kraftiga. Ån börjar på nordöstra Island i sjön Myvatn (sv. ”Myggvatten”) och det finns en anledning för det namnet. Mygg är basfödan för öringarna och många fåglar i området. Läget erbjuder möjligheten att kombinera fiske i flera åar, t.ex. rinner Reykjadalá i dalgången intill. Även några dagar vid Litlá eller Svartá kan med fördel kombineras med Laxá.

Ån är indelad i tre olika avsnitt.

  • Laxá i Myvatnssveit: I övre delen fiskas med max 10-12 spön mellan 1:a juni och 31:a augusti. Här finns det många fina pooler, sk. pockets som ska fiskas. Området är så stort att det finns gott om plats för alla fiskare. Avsnittet räknas som en av de bästa fiskeplatserna för öring i hela världen. Här finns även en tillhörande stuga med självförsörjning, alternativt helpension.

 

 

  • Laxá i Laxadalur: Maximalt 10 spön per dag får fiska här. Området är lite mindre vilket gör det enklare att ta sig till fiskeplatserna. Säsongen börjar här den 1:a juni och slutar den 31:a augusti. Fisket här är lika bra som i avsnitt 1. Man bor i tillhörande stuga med helpension

 

 

  • Laxa i Adaldalur är det tredje avsnittet – bland laxfiskare känt som ”Big Laxá”. Här fångas några av de största laxarna på Island. Dessutom finns det även ett mycket bra bestånd av stora öringar som får fiskas med maximalt 5 spön per dag. Varje år fångas här ca 1 000 fiskar och däribland även några tunga laxar… Säsongen börjar den 20:e maj och slutar den 31:a augusti. Här finns det ingen stuga men flera bra Bed & Breakfast nära vattnet.

 

Kontakta oss gärna om du har individuella önskemål för ditt äventyr på Island. Vi sätter gärna ihop individuella erbjudanden beroende på tillgången på fiskekort.