Lax

Det var laxen som gjorde Island berömt som ett fantastiskt resmål för flugfiskare. Varje år reser tusentals flugfiskare till Island för att fiska stora atlantlaxar. Islands laxåar är fördelade över hela landet. I många av dessa vattendrag kan du fiska med enhandsspö och i de större åarna kan du även fiska med tvåhandsspö. En del av åarna hör till de absolut bästa i världen, med boende i exklusiva stugor och utsökt mat. Men det går också bra att fiska i mindre exklusiva vatten med övernattning i enklare stugor för självförsörjning.

Laxfisket på Island skiljer sig från andra länder framför allt genom ett stort antal fångster och dess exklusivitet. Det är inte ovanligt att fånga flera laxar om dagen, vilket är en stor fördel för flugfiskare som precis har börjat fiska lax. År 2012 testade några kunder laxfisket i en grupp vid ån Húseyjarkvísl: På tre dagar fångade de 17 laxar som var upp till 93 cm!

De allra flesta laxåarna är kvoterade till ett visst antal spön per dag. Fiskekorten är inte personliga, utan kan delas av flera fiskare. Fisket sker enligt ett rotationssystem där man byter fiskeplatser (sk. beats) efter schema. Professionella och mycket erfarna guider kompletterar paketet och hjälper dig att göra fiskeresan till en stor succé.

Vi kommer att utöka vårt utbud av laxälvar allt eftersom. Redan nu kan vi erbjuda fiske i den världsberömda Vatnsdalsá, underbara Húseyjarkvísl och Haukadalsá samt Laxá i Leirarsveit.

Med hjälp av våra kontakter kan vi även erbjuda fiske i andra åar, t.ex. Nordurá, Langá, Thverá, Kjarrá, Vididalsá och Rangás. Även för flugfiskare med mindre resbudget kan vi erbjuda många fina fiskevatten på Island. Kontakta oss gärna och berätta om dina önskemål för ditt laxäventyr på Island!

VATNSDALSÁ

Ån är en av de mest berömda och bästa laxåarna på Island. Varje år fångas laxar på över 100 cm och även i snitt är fiskarnas storlek mycket bra för isländska förhållanden. Fångsterna ligger i snitt på ca 1 100 fiskar per år, räknat över en femårsperiod. Förutom fisket imponerar även den mycket vackra miljön. Ån ligger ca 220 km från Reykjavík. För allt fiske gäller ”catch & release”. Utöver lax kan du även räkna med bäcköring, havsöring och röding som bifångst. Paketet kompletteras med de bästa laxguiderna på Island som känner till varenda sten i ån.
Hela fiskesträckan är totalt 20 km lång och indelad i tre sk. beats. Fisket är begränsat till 6-8 spön och sker oftast med enhandsspö eller lättare tvåhandsspö, flytlinor och små flugor (ofta med hitch-tubes).
Vid ån finns stugan Flóðvangur med full service och hög standard. Utöver 10 dubbelrum med eget badrum erbjuder stugan tillgång till badtunna, ångbastu och även en egen 4-håls golfbana.

 

 

HÚSEYJARKVÍSL

Ån ligger ca 300 km från Reykjavík i Skagafjordur-regionen. Detta område utgör skådeplats för många isländska sagor från 1200 talet – så förutom själva fisket finns det mycket annat att upptäcka.

För bara ca tio år sedan var beståndet i Húseyjarkvísl överfiskat och nästan helt förstört. Sedan dess har man ändrat strategi och infört konsekvent ”catch & release” fiske vilket har lett till att det för varje år fångas allt fler laxar och havsöringar.

Ån erbjuder tre olika lax-beats, varje sträcker sig över flera kilometer (totalt 9 km). Fisket sker vanligtvis med enhandsspö och det är perfekta förhållanden för hitch-tube flugor; laxarna attackerar dessa våldsamt!
Dessa tre lax-beats är idealiska för flugfiske och med en kvot på max 3 spön finns det gott om plats för alla. Beräknat över en femårsperiod fångas i snitt 208 laxar per år.

Stugan vid Húseyjarkvísl rymmer 3 dubbelrum och utomhus finns en badtunna för att slappna av efter fisket. Guider är inkluderade i paketen. Du kan välja mellan självförsörjning och helpension.

Förutom sightseeing i området finns även möjligheter att testa forsränning eller rida islandshästar – aktiviteter som uppskattas även av de mindre fiskeintresserade i sällskapet.

Våra kunder som reste till området under 2012 fullkomligt älskade fisket i Húseyjarkvísl, och intresset för ån ökar varje år. Vi rekommenderar dig därför att boka i tid!

Nedan några bilder på ån, dess laxar och stugan:

 

 

 

 

 

 

HAUKADALSÁ

Haukadalsá på Islands västkust är ytterligare en av de bästa laxåarna på ön. Ån ligger 150 km från Reykjavik i regionen Dalasýsla. I många år har fisket varit privat men från 2013 har en ny fiskeförvaltning tagit över och även renoverat den tillhörande stugan.

Ån börjar vid Haukadalsvatn och rinner genom Haukadalur med sina djupa men lättillgängliga dalgångar (se bilderna nedan). Säsongen börjar här den 10:e juni och slutar den 15:e september. Fiskesträckan är totalt 8 km lång och indelad i fem olika avsnitt med 40 olika pooler. På hela sträckan gäller ”fly only” och här får max 5 spön fiska per dag. Beräknat över en femårsperiod fångas 894 laxar per år.

Utrustningen består vanligtvis av lättare enhandspön, flytlinor och små flugor. Även här använder man gärna hitch-tube flugor som laxen tar vid ytan!

Stugan vid Haukadalsá renoverades inför säsongen 2013 och ligger direkt vid en av ån bästa pooler. Inifrån stugan kan du faktiskt titta på hur laxen vandrar upp i ån eller så tar du spöet och vågar några kast innan maten är klar. Stugans läge möjliggör dessutom att du kan vandra i dina vadare till nästan alla beats. Totalt finns det 5 dubbelrum med eget badrum och självklart en badtunna utomhus.

Vi är väldigt glada att vi nu kan erbjuda denna fantastiska å från 2013!

Här är några bilder på Haukadalsá:

 

 

 

 

 

 

 

LAXÁ I LEIRARSVEIT

Ån är en av de 10 bästa laxåarna Island och ligger endast en halvtimme från Reykjavik. Säsongen börjar den 20:e juni och sträcker sig fram till den 20:e september. Fiskesträckan är totalt 14 km lång och här får max 7 spön fiska åt gången. Sträckan är indelad i 7 olika beats med 45 pooler som erbjuder stor omväxling med allt från lugnare vatten till forsar.

Per år fångas det i snitt 1 000 laxar med en medelvikt på 3 kg. Så kallad multi-sea winter salmon (laxar som har varit i havet flera år innan de börjar sin lekvandring) ökar stadigt i antal och chansen att fånga fiskar över 8 kg är god. Precis som Húseyjarkvísl lämpar sig ån för fiske med enhandsspö nära ytan. Glasklart vatten gör det enkelt att få syn på fisken innan du placerar din fluga. Under tiden kan du dessutom njuta av ett mycket vackert landskap.

Övernattningsmöjligheter finns i en stuga med 8 dubbelrum, helpension och såklart en badtunna.

Här ser du några bilder på Laxá i Leirarsveit: